вторник, 23 ноября 2010 г.

Дівочі ворожіння на Долю


24 листопада, за українським народним календарем, відбулося одне з найчарівніших свят осені – Доля, на яку споконвіку проводилися дівочі гадання. Традиція зберігла безліч прикмет, за допомогою яких дівчата намагалися визначити чи скоро їм заміж, яким буде наречений, звідки прийде тощо. Ось деякі з них:


Вишневi гiлочки. Дiвчина ставить сьогоднi потайки зламанi в сусiдському саду гiлочки вишнi в воду. Якщо до Коляди розпустить квiти, в цьому роцi замiж.

Сон. На нiч за вiкно дiвчина вивiшує рушник. Буде з ранку сухий - не замiж, вологий - замiж.

Масляна. Дiвчина опiвночi виходить на роздорiжжя з млинцем на головi та запитує в першого стрiченого чоловіка iм`я. Це iм`я буде й в нареченого або той буде схожий на стріченого.

Конопельки. Сiять коноплi та замiтають, приказуючи: "Юбкою волочу, бо замiж хочу". Насниться наречений.

Пес. До сходу Сонця дiвчина в рота набирає води. Треба донести до хати та замiсити в нiй вареник. Чий песик перший вiзьме - та перша замiж.

Дзвiн. Опiвночi дiвчина виходить на роздорiжжя. Якщо почує дзвiн - цього року замiж. Де залає собака чи впаде зiрка - там наречений.

Полiнце. Дiстають з дров полiно, щоб дізнатися, яким буде чоловiк. Якщо поліно гладке - бiдним, пряме - добрим, шершаве - багатим, коряве - задиракою.

Гук. Дiвка вибiгає за калитку та гукає. Де вiдгукнеться - звiдти й наречений буде.

Дим. Береться свічка, газета чи будь-який інший предмет, який розумно можна спалити. Власне, й спалюється у темряві (вочевидь, з підсвіткою). Тінь показує майбутній дім або професію нареченого.

Дзеркальний коридор. Навпроти один одного ставляться два дзеркала: велике та маленьке. З обох боків від дзеркал по свяченій свічці, за великим дзеркалом - стакан зі свяченою водою. У стакані - обручка когось, хто вже вінчався. Перед цим гаданням рекомендують закликати дух нареченого - розтопити третю баню (духам), дівка задом з подвір`я йде до хати, на порозі задирає подол. Опівночі вона голою розпочинає гадання. В дзеркалах має початися своєрідне "кіно", відображене в якому має здійснитися.

Натщесерце. Дівчина цілий день поститься, а ввечері з першим шматком їжі йде під вікна Долю слухати. Щось має почути всередині себе.

Сковорода. На солому ставиться сковорода, заповнена водою. У воду опускають камінь. Потім дівчата обережно, щоб не зрушити все, витягають по одній соломінці з-під сковороди. При цьому дивляться, як веде себе камінь і вода. Якщо розплескається - бурхливе життя буде, якщо гладка вода - спокійне. Відаючі люди також слухають, що Доля водою промовить.

Абетка. Береться миска, заповнюється до половини подою. З паперу нарізаються невеликі однакові за розміром клаптики, на яких пишуть усі літери українського алфавіту, з яких можуть починатися чоловічі імена. У воду опускається невелика свічечка, накшталт цієї, декілька разів обмакується, щоб не тонула, а потім відпускається у "вільне плавання". До якої з літер пристане - з такої буде починатися ім`я нареченого.




***

НА ПАМ'ЯТЬ. Свята Сонячного Кола.
Зимове сонцестояння. Коляда
Свято Дани, Водосвяття
Видіння. Свято людей відаючих
Стрітення. Зимобор
Колодій. Масляна. Свято Велеса
Заклик Весни, закликання птахів
Весняне рівнодення. Новоліття
Пробудження Землі. Освячення насіння
Красна Гора. Ярилів День
Великий День. Свято Білобога
Русалії. Зелені Свята. Клечання
Проводи Весни. Навський Великдень
Літнє сонцестояння. Купала
Сонцеворот
Перунів День
Свято Спаса-Дажбога. Подяка за врожай
Свято Матері-Землі
Свято Роду і Рожаниць
Осіннє рівнодення. Свято Світовида
Свято Берегині. (Матері-Слави).
День Марени
Велика Ніч. Ніч Чорнобога
Свято Сварога - Батька Богів. Свято Долі
Корочун.



РІВНОВАГИ ВАМ



пряме посилання на статтю http://likagordasky.blogspot.com/2010/11/blog-post.html

© likagordasky
Free counters!

Комментариев нет:

Отправить комментарий